Hiphop-kulturen i Århus
Nogle gange opstår kulturen der, hvor man ikke kigger efter den. Århus har i mange årtier haft en hiphop- og rap kultur, som ingen anden by i Danmark. Adskillige af de største danske rap-kunstnere startede her, og det gik ikke stille for sig.
Undergrundens store navne
I kølvandet på de udenlandske tendenser, især amerikanske kunstnere som RUN DMC og Beastie Boys, dukkede der herhjemme også nye navne op. De startede selvfølgelig som undergrunds-musikere, men i midten af 90’erne kom der godt gang i hiphop-scenen herhjemme, og Århus blev dansk hiphops hovedstad.
Gruppen Kongehuset brød igennem med deres rim og eksperimenter med det danske sprog med albummet ”Kongehuset – Klarer Ærterne”, men meget hurtigt kom et yngre segment af unge rappere til og for alvor cementerede rapperens profil og karriere i Danmark.
Gruppen B.A.N.G.E.R.S. der bestod af L.O.C. U$O, Marc Johnson, og som alle er store rapnavne den dag i dag, indtog den århusianske musikscene og løftede hiphop i Danmark til et nyt niveau.
Mere specifikt trådte Århus V med postnummeret 8210 frem i rapteksterne. Kvarteret bliver her portrætteret som værende et meget hårdt miljø, hvor man skulle kæmpe sig frem og holde hovedet højt, ligesom vi hører i meget af det amerikanske rap, der kom frem i samme periode. L.O.C. er den ukronede konge af mainstream dansk rap og endte med at gå solo som de andre i gruppen. De har dog flere gange været med på hinandens tracks siden da.
Hip Hop Festivalen Aarhus Took It
Ligesom casino-industrien eksploderede efter 2012, da spilmarkedet blev liberaliseret, og spillesider som Gratischancer begyndte at dukke op på nettet, var den stigende stigende interesse i hiphop-kulturen med til at starte festivalen, Aarhus Took It.
Kongehusets frontmand var medarrangør og senere hovedarrangør af det delvis spontane projekt, hvor kunstnerne kunne få eksponering, og pladeselskaberne kunne scoute nyt blod.
Festivalen kickstartede samhørighedsfølelsen mellem de enkelte århusianske artister og byens musikliv. Århus blev midtpunkt for musikken, når det kom til kunsten at rime på ord og levere nogle fede tracks.
Festivalen blev meget populær efter en noget slingrende start. Den udviklede sig til meget mere, end hvad den startede ud med at være, og fortsatte i hele 12 år, inden den endelig blev lukket ned. Som hovedarrangøren Henning Winther selv sagde:
“Jeg havde i 2011 opnået alt, hvad jeg ville med festivalen.[...] Så for mig var både det personlige og det kunstneriske projekt overstået, og det var det rigtige tidspunkt at stoppe den.”
I dag er hiphop-guldalderen gået ind i et nyt og anderledes kapitel. Der er tale om nye trends og nye kunstnere der griber tiden an på en helt anderledes måde. Men 8210 rapper stadig og med den popularitet der kom i takt med de store rappere er der mulighed for at skabe et nyt miljø hvor der er bedre plads og tolerance for hinanden.